lauantai 13. syyskuuta 2014

Perunalepuskat...viimein!



Perunalepuskat olivat minulle aivan uusi tuttavuus, kun näin niitä ensi kerran kesällä lomareissulla Saimaanharjun K-marketissa. Näitähän oli pakko ostaa muutama mukaan ja ilman toista satsia ei Imatralle matkaa voinut jatkaa, kyllä ne niin ihania olivat!


 Suuri pettymys olikin se, kun tajusin, että näitä ihania perinneherkkuja ei meidän kotiseudun kaupoista saa.Onneksi google on olemassa ja päätinkin, että kun siirrymme pois perunalepuskavyöhykkeltä, niin opettelen tekemään niitä itse.
 Nyt, kun tuosta päätöksestä on jo neljäsosavuosi vierähtänyt (hupps :) ),niin sain vihdosta viimein aikaiseksi leipoa perunalepuskoita. 

Joissain perinneresepteissä lepuskoihin käytetään ohrajauhoja(joita minulla ei tietysti leipomisvimman iskiessä ollut), mutta joissain ohjeissa käytetään vain vehnäjauhoja. Löysin parhaiten itselleni sopivan ohjeen Hesarin nettisivuilta.

Lopulta päädyin muokkaamaan tuotakin ohjetta hieman, sillä olen tottunut tekemään perunamuusin eri lailla.
Tässä minun versioni ohjeesta:


Perunalepuskat (n.15 kpl):


Voit käyttää lepuskoihin aterialta ylijäänyttä perunamuusia, mutta uskallanpa väittää, että ei kannata odottaa niin kauaa, että muusia jäisi tähteeksi,vaan kannattaa tehdä perunamuusia vartavasten lepuskoita varten. Tässä minun perunamuusiohjeeni:
  • 800 g perunoita
  • 1dl punaista maitoa
  • 80g voita
  • 1,5 tl suolaa
Kuori ja keitä perunat. Jos haluat lepuskoihin pieniä perunan paloja, ei niitä tarvitse keittää täysin kypsiksi. Soseuta maidon, voin ja suolan kanssa pehmeäksi muusiksi

Kun perunamuusi on jäähtynyt, voit alkaa tekemään lepuskataikinaa:
  • perunamuusi
  • n. 4,5 dl vehnäjauhoja
Kaikessa yksinkertaisuudessaan sekoita aineet, alusta taikinaksi ja muotoile pieniksi pyöreiksi lepuskoiksi uunipellille. Pistele lepuskoihin reikiä haarukalla ja paista noin 275 asteessa 10 min.

Kertokaa kommenteissa, jos innostuitte näitä kokeilemaan. Olisi mukava saada tietää muiden leipomiskokemuksista. Ja kertokaapa myös, jos teillä on jotain ideoita resepteiksi, joita voisin kokeilla.
Ihanaa viikonloppua ja mahtavia leivontahetkiä :

-Vanilla




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti